Premiera predstave Sin slovenskega naroda

Minuli konec tedna je v Letnem gledališču Jurčičeve domačije na Muljavi luč sveta doživela premiera gledališke predstave Sin slovenskega naroda, avtorice Dragice Šteh in pod režijsko taktirko Simone Zorc Ramovš.

Obisk na petkovi premieri je bil neverjeten. Nedeljsko ponovitev je na začetku popestril dež, vendar nas dežne kaplje niso pregnale. Vztrajali smo do konca. Hvala vsem, ki ste se nam prdružili.

O predstavi

Predstava nas popelje skozi štiri ključne postaje Jurčičevega življenja – od Jožeka k Josipu, od pisatelja k novinarju in uredniku, od muljavske dolenjščine preko starega blagozvočja Jurčičeve slovenščine do današnjega pogovornega jezika. Na teh transformacijskih poteh se srečamo s predmeti, ki so bili včasih nepogrešljivi za delovanje in življenje in jih danes ne poznamo več. Še več. Predstava ves čas išče vzporednice pomenov in vrednost z današnjim časom.

Vsebina predstave pritrjuje dognanju, kako nas doživetja in izkušnje v otroštvu zaznamujejo za celo življenje. Tudi mladi Jurčič ni mogel ubežati temu dejstvu. Zaradi revščine in lakote, ki sta ga praktično spremljali v vseh življenjskih obdobjih, je postal edinstven in ustvarjalen posameznik v zelo burnem družbenem in političnem obdobju na naših tleh. Takrat Slovenci še nismo imeli lastne države in smo bili razsuti po dualistični monarhiji. Jurčič je bil takrat kot javna osebnost velik borec za slovenski jezik, imel je politično zelo napredne ideje in je predstavljal magnet za vse podobno misleče. Zato je bil tudi vseskozi nadzorovan s strani takratne vladajoče politične strukture.

Predstava izpostavlja Jurčičevo vztrajnost, zvestobo poslanstvu naroda, ki je bila njegova najvišja odgovornost, pa konkretnost in enovitost v dejanjih in zapisanemu (tako v literarnem kot novinarskem (političnem)). Kot tihi in precizen opazovalec, ki mu niso ušle najmanjše podrobnosti značaja človeka v fokusu njegovega trenutka in času, nas živo nagovarja še danes. Mlade, aktivne in starejše Slovence.

Zagotovo sledi še kakšna ponovitev predstave, vendar v dvoranski izvedbi.