Jurčičeva pot

Ob Jurčičevi domačiji na Muljavi je cilj prijetnega pohoda po Jurčičevi poti, katerega začnete v Višnji Gori. Literarna pot se vije skozi čudovito naravo, mimo znamenitosti, ki so za večno žive v Jurčičevih delih. Dolga je okoli 15 kilometrov in je nezahtevna. Prehodite jo lahko v vseh letnih časih. Tradicionalen pohod po Jurčičevi poti pa je prvo soboto v marcu.

Pot vodi mimo razvalin višnjanskega starega gradu. Po dobri uri zmerne hoje dosežemo planoto Polževo in po krajšem vzponu še cerkev Svetega Duha. S 630 metri nadmorske višine je to tudi najvišja točka pohoda. Preko vasi Male Vrhe (517 m) in razvalin gradu Roje se spuščamo mimo ribnika Laškovec do cerkve Janeza Krstnika. Tu je pokopan vitez Födransberg, eden od lastnikov gradu Kravjek. Na Muljavi se pohod konča s prireditvijo v čast pisatelja in publicista. Pot lahko nadaljujete do Krke.

jurciceva pot

Opis poti

Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih in vse do Polževega kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m) hodite hkrati tudi po Gozdni učni poti. Pri Hotelu Polževo je možnost postanka za počitek in okrepčilo.  Po ogledu cerkvice sv. Duha na vrhu Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Malo pred Muljavo je čas za ogled še ene cerkvice sv. Janez Krstnika. Pohodniki so vabljeni na Muljavi tudi v cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem. Najbolj zagrizeni pohodniki lahko pot nadaljujejo do Krke, kje tisti najzgodnejši oz. najvztrajnejši pa se lahko odpravijo še do Krke, kjer so dogovorijo za ogled Krške jame.

Več informacij:

Do letaka v pdf obliki lahko dostopate tu.

W: https://prijetnodomace.si/top-dozivetja/jurciceva-pot/; 
E: turizem@ivancna-gorica.si 
T: 041/437-382

Planinsko društvo Polž

W: https://pdpolz.si
E: pd.polz@gmail.com
T: 041/746-825; 041/751-238