Jurčičeva domačija

Muljava je prijazna dolenjska vasica, ki se je spojila z imenom velikega pripovednika Josipa Jurčiča.

Jurčičeva domačija je danes muzej na prostem, ki pripoveduje zgodbe o vsakdanjem življenju kmečkega prebivalstva in modrosti življenja v sobivanju z naravo. Kulturni spomenik ohranja podobo osrednje slovenske kmečke arhitekture, opreme prebivališč in gospodarskih poslopij, naprav in načina poselitve.

Iz starih katastrskih map je razvidno, da je gručasto naselje Muljava leta 1825 štelo samo 22 hišnih številk, ki so bili po posestnih razmerah razporejeni na 11 gruntarjev, 3 polgruntarje in 7 četrtgruntarjev ali t. i. masličarjev, ki so imeli le merico zemlje. Med slednjimi so bili tudi lastniki leta 1826 postavljene hiše številka 19, po domače imenovana Pajžbarjevi. In na tej hiši je sedaj z zlatimi črkami vgravirano: »V tej hiši je bil porojen v 4.dan marcija 1844. leta Josip Jurčič, pesnik in pisatelj slovenski. Postavil hvaležni narod 15. avgusta 1882.« Jurčičevo rojstno hišo je postavil pisateljev ded in do dan danes ni bila predelana. Njen talni načrt je značilen za osrednjo kmečko hišo 19. stoletja.

Jurciceva_domacija2

Jurčičeva domačija je postala etnografski muzej na prostem. Hišo sestavlja pet opremljenih prostorov: veža s črno kuhinjo in ognjiščem, »hiša«, »kamra«, na drugi strani veže »štiblc« in klet. Na severni strani pa je podaljšana za majhen hlev, nad katerim je bil včasih lesen skedenj. Danes je v tem delu predstavljeno Jurčičevo življenje in delo. Domačijo so dopolnili z dodatnimi objekti: čebelnjakom, kaščo in sušilnico za lan. Ob gozdiču pa stoji lesena bajta – Krjavljeva koča.

Domačija je tudi prostor številnih kulturnih prireditev, likovnih in etnografskih razstav. Tu je cilj in zaključna slovesnost tradicionalnega pohoda po Jurčičevi poti. V čudovitem naravnam amfiteatru konec junija in v začetku julija domače Kulturno društvo Josipa Jurčiča tradicionalno uprizarja Jurčičeva dela v gledališču pod zvezdami.

One thought on “Jurčičeva domačija”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja