Jurčičeva domačija

Muljava je prijazna dolenjska vasica, ki se je spojila z imenom velikega pripovednika Josipa Jurčiča.

Jurčičeva domačija je danes muzej na prostem, ki pripoveduje zgodbe o vsakdanjem življenju kmečkega prebivalstva in modrosti življenja v sobivanju z naravo. Kulturni spomenik ohranja podobo osrednje slovenske kmečke arhitekture, opreme prebivališč in gospodarskih poslopij, naprav in načina poselitve. Domačija je tudi prostor številnih kulturnih prireditev, likovnih in etnografskih razstav, tu je tudi cilj Jurčičeve poti, ob domačiji pa v naravnem amfiteatru domača gledališka skupina tradicionalno uprizarja Jurčičeva dela.

Jurciceva_domacija2

Iz starih katastrskih map je razvidno, da je gručasto naselje Muljava leta 1825 štelo samo 22 hišnih številk, ki so bili po posestnih razmerah razporejeni na 11 gruntarjev, 3 polgruntarje in 7 četrtgruntarjev ali t. i. masličarjev, ki so imeli le merico zemlje. Med slednjimi so bili tudi lastniki leta 1826 postavljene hiše številka 19, po domače imenovana Pajžbarjevi. In na tej hiši je sedaj z zlatimi črkami vgravirano: »V tej hiši je bil porojen v 4.dan marcija 1844. leta Josip Jurčič, pesnik in pisatelj slovenski. Postavil hvaležni narod 15. avgusta 1882.« Jurčičevo rojstno hišo je postavil pisateljev ded in do dan danes ni bila predelana. Njen talni načrt je značilen za osrednjo kmečko hišo 19. stoletja.

Jurčičeva domačija je postala etnografski muzej na prostem. Hišo sestavlja pet opremljenih prostorov: veža s črno kuhinjo in ognjiščem, »hiša«, »kamra«, na drugi strani veže »štiblc« in klet. Na severni strani pa je podaljšana za majhen hlev, nad katerim je bil včasih lesen skedenj. Danes je v tem delu predstavljeno Jurčičevo življenje in delo. Domačijo so dopolnili z dodatnimi objekti: čebelnjakom, kaščo in sušilnico za lan. Ob gozdiču pa stoji lesena bajta – Krjavljeva koča. Za Jurčičevo domačijo je čudovit naravni amfiteater, kjer konec junija in v začetku julija domača gledališka skupina oživi Jurčičeve like. Jurčičeva domačija je tudi cilj tradicionalnega pohoda po Jurčičevi poti, ki je vsako leto prvo soboto v marcu.

 etnografski muzej
krjavljeva-koca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja