Kulturno društvo Josipa Jurčiča

Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava je eno izmed najstarejših društev v občini Ivančna Gorica. Ustanovljeno je bilo 3. maja 1950 – takrat imenovano Izobraževalno kulturno društvo Josip Jurčič Muljava. Danes v njem delujejo štiri sekcije: Letno gledališče, Moški pevski zbor, Mladinska gledališka skupina in Plesna skupina Guapa.

domen5

Društvo sloni na bogati gledališki tradiciji, ki se je na Muljavi začela razvijati že v začetku 20. stoletja. Prvo uprizorjeno delo našega rojaka, pisatelja in publicista Josipa Jurčiča je bil roman Deseti brat, ki je še dandanes najbolj priljubljena predstava v Letnem gledališču. Igro so odigrali dijaki – maturantje ljubljanske gimnazije 8. septembra 1911 pod Gričarjevim toplarjem. To je bil na Muljavi takrat izreden dogodek.

Gledališka dejavnost domačinov se je začela z ustanovitvijo Prostovoljnega gasilskega društva Muljava, ki je že na ustanovnem zboru sklenilo, da ne bodo le gasilci, ampak aktivni sooblikovalci družabno – kulturnega življenja na Muljavi. Nekaj let pred 2. svetovno vojno je bilo ustanovljeno Prosvetno društvo Muljava in leta 1945 uprizorilo Desetega brata. Gledališka skupina iz leta v leto oživlja bogato kulturno zapuščino, jo ohranja za poznejše rodove, z njo živi in prijateljuje. Jurčič ostaja Muljavcem najdražji ustvarjalec, zato vsako leto oživljajo njegove junake in še danes aktualne vsebine, katerim doda poseben čar pojoče muljavsko narečje. V igralski ekipi sodeluje kar pet generacij, med njimi je bil do smrit leta 2014 tudi Jurčičev pranečak Ciril Jurčič.

Leta 2024 je bilo društvo za svojo gledališko dejavnost vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo RS. S tem je bilo tako društvu, kot vsem bivšim in sedanjim sodelujočim izkazano priznanje za njihovo delovanje in trud.

Moški pevski zbor Muljava

Moški pevski zbor Muljava ima bogato tradicijo, saj delujejo že več kot 50 let. Program je prilagojen skupini, ki šteje 17 članov in potrebam kraja; prednost dajejo slovenski ljudski pesmi.

Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava je pod svoje okrilje vzela tudi najmlajše, ki se s svojo prisrčnostjo in iskrenim veseljem predajajo plesu. Plesalci v plesni šoli Guapa osvajajo plesne tehnike in odrske sposobnosti, ki jih s srčnostjo prikazujejo na številnih prireditvah po celi občini.

8-648x200
4-648x200
7-648x200
3-648x200
2-648x200
Priklon2
5
4