Poklonili smo se našemu rojaku

Na predvečer rojstva Josipa Jurčiča smo se v organizaciji Kulturnega društva Kresnička, Kulturnega društva Josipa Jurčiča in Zavoda Prijetno domače, že tradicionalno poklonili rojaku Josipu Jurčiču.

Prireditev na predvečer Jurčičevega rojstnega dne se je začela s podoknico pred rojstno hišo pisatelja na Jurčičevi domačiji. S pesmijo so prisotne krajane in goste pozdravili člani Moškega pevskega zbora Muljava. Svečanost se je nadaljevala v prostorih Galerije Kresnička, kjer je potekalo odprtje razstave likovnih del slikarke Adele Petan na tematiko Prebujenje.

Prisotne je nagovoril podžupan Tomaž Smole z mislijo o Jurčiču: »Da bi lahko pisatelja res razumeli, moramo njegova dela večkrat vzeti v roke. In vedno znova nas nagovori na malce drugačen način. Lahko smo hvaležni kako bogato zapuščino imamo. Zato je tudi prav, da ohranjamo spomin na velikane slovenske kulture, med katere sodi tudi naš rojak Josip Jurčič. Na kulturi in jeziku temelji naš narod in naša država«, je povedal Smole ter se zbranim še enkrat zahvalil za trud in vsakoletni poklon rojaku.

Misli o človeku, ki ga je skrbelo za slovensko besedo in je zaznamoval slovenski literarni prostor, sta prisotnim delila tudi vsestranska muljavska kulturnica Tatjana Lampret in Igor Adamič, predsednik KD Josipa Jurčiča Muljava.

Prireditev so poleg muljavskih pevcev obogatili še najmlajši člani kulturnih društev, povezovala pa jo je Veronika Gavez.