Za nami že 25. pohod po Jurčičevi poti

Četrt stoletja je minilo odkar se je na Muljavi končal 1. pohod po Jurčičevi poti. Pot, ki se začne v Višnji Gori, je ostala bolj ali manj enaka, spremljevalni program in število pohodnikov pa se vsako leto veča. Če nas narava ne bi bogato obdarovala s snegom, bi bilo letos pohodnikov zagotovo veliko več. Pa vendar je, kljub debeli snežni odeji, pot prehodilo več kot 3000 pohodnikov. In strinjali smo se, da ima bela pokrajina svoj čar in da tako dobro organiziranega pohoda še ni bilo.

Občina Ivančna Gorica vsako leto vedno znova uspešno razvija in nadgrajuje koncept literarnega pohodništva. Tokrat so pohodnike spremljali tudi literarni junaki iz romana Deseti brat. Upodobili so jih člani Kulturnega društva Josip Jučič Muljava, in sicer Saša Senica, Davorin Kastelic, iGor, Gaja in Jakob Adamič.

Člani Kulturnega društva Josip Jurčič Muljava z župan pobratene občine Hirschaid.

V Krjavljevi koči, ki hkrati sprejme največ sedem obiskovalcev, so dobre štiri ure na vsakih 15 minut v pristnem dolenjskem narečju uprizarjali Krjavljevo zgodbo ob kamišibaju, namiznem gledališču. Število otrok, ki so se z dobrim poznavanjem Jurčičevih del želeli uspešno rešiti iz zaklenjenega skednja, pa je bilo toliko, da so organizatorji morali kar štirikrat ponoviti celoten koncept literarne sobe pobega.

V namiznem gledališču kamišibaj smo videli ustvarjati našo sokrajanko Marušo Pušnik.

Pohodnikom se je letos pridružil tudi novi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je med drugim nagovoril udeležence in opozoril na Jurčičevo popotnico slovenstvu. »Jurčič je od ljudstva jemal, a ljudstvu tudi ogromno dal. Podobe ljudi, njihov vsakdan, dogodki, usode, razmišljanja in govorica – vse to ga je zaznamovalo že kot otroka in dalo pečat njegovemu delu. Bil je prvi slovenski pripovednik in njegov roman Deseti brat pomeni povsem novo dejanje v zgodovini slovenske pisane besede. Če je Prešeren utiral pot jeziku v poeziji, jo je Jurčič v prozi.« S temi besedami je Kovšca nagovoril pohodnike in opozoril na pomen Jurčičevega ustvarjanja kot pomembne popotnice povezanosti narodne in jezikovne zavesti.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Župan Dušan Strnad se je pred koncem osrednje prireditve, ki jo je zaključil koncert Nine Pušlar, zahvalil vsem društvom, organizacijam, podjetjem in posameznikom, ki so pomagali izpeljati pohod v tako zahtevnih razmerah.

Še posebej pa velja zahvala muljavskim društvom, ki pomagamo Jurčičevo domačijo in zaključno prireditev narediti nepozabno. Zato vsem društvom: TD Muljava, KD Kresnička, KD Josip Jurčič Muljava, PGD Muljava in KS Muljava ISKRENA HVALA za pomoč.