1. tekmovanje v 18. špani za nami

1.12.2019 je na Muljavi potekalo prvo odprto prvenstvo v stari družabni igri 18. špana. Za igro naših babic in dedkov smo člani turističnega društva Muljava odločili zaradi ohranjanja kulturne dediščine, družabnega značaja igre in dostopnosti igranja.

Tekmovanje v organizaciji Turističnega društva Muljava je potekalo v dvorani gasilskega doma. Tekmovanja se je udeležilo 16 tekmovalcev različnih starostnih skupin in okoli 50 obiskovalcev, ki so z zanimanjem spremljali potek posamezne igre.  V svojih veščinah in znanju so se lahko preizkusili tudi obiskovalci.

V tesni konkurenci je zmagal Jože Glavan, Marija Bregar je zasedla drugo mesto, tretje mesto pa Jožef Erjavec. V bogatem nagradnem skladu za prva tri mesta, so tekmovalci prejeli vsak svojo unikatno igro 18. špana in bogate nagrade Vinske kleti Goriška Brda, podjetja Bella Rossa in Posredništva, Milan Trunkelj s.p.

O IGRI 18. ŠPANA

Staro igro so nekdaj igrali skoraj v vsakem domu na območju dolenjske, poznali pa so jo pod različnimi imeni. V naših krajih jo poznamo pod imenom 18. špana, spet drugje “fižolkanje”, “igra ovc in psov”,..

Na leseno desko je zarisano igralno polje, po kateri dva igralca premikata figure, v primerih naše špane koruzo, ki predstavlja ovco in fižol, ki predstavlja volka. Cilj igre je, da igralec z ovcami, čim hitreje pripelje 9 ovac s pašnika v štalco in jo tako zapolni. Pri tem dva volka, figuri nasprotnega igralca prežita nanje in skušata pojesti toliko ovac, da štalce ni mogoče zapolniti z ovcami.  Igra je čas krajšala otrokom in starejšim.

Tekmovanje v 18. špani je minilo v sproščenem vzdušju, s končnim druženjem ob dobrotah članic turističnega društva. Razveseljivo je dejstvo, da so špano na dogodku poskusili igrati praktično vsi obiskovalci. Veliko navdušenja je igra požela med mlajšimi, ki so preigravali poteze in se ob igri prijetno zabavali. Organizacijski odbor TD Muljava je z odličnimi obeti za prihodnje leto že začel s pripravami na 2. tekmovanje v 18. špani.