30 let KD Kresnička

Na Jurčičevi domačiji so zadnjo novembrsko soboto obeležili 30. obletnico delovanja Kulturnega društva Kresnička.

»Danes je galerija Kresnička na Jurčičevi domačiji prostor tridesetletnega ustvarjalnega kipenja in žuborenja na likovnem, literarnem, galerijskem in etnografskem področju. Vsako srečanje je svojevrsten praznik, poklon likovnih ustvarjalcem – mladim in modrim, poklon slovenski besedi, medgeneracijskemu sožitju in lepoti življenja«, je ob obletnici povedala Tatjana Lampret, ki z društvom diha od samega začetka.

Da je iskra preskočila na Kresničko sta predvsem zaslužna Štefan Horvat, ambasador slovenske ljubiteljske likovne kulture, slikar in častni občan Ivančne Gorice ter akademski kipar Boris Prokofjev, ki sta že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v nekdanji skupni občini Grosuplje začela s prebujanjem likovne dejavnosti. Najdaljšo tradicijo ima prav likovna dejavnost in z njo 25 zaporednih izvedb delovnih srečanj slikarjev, poimenovanih Ex tempore Muljava, na katerih se je v vseh letih zvrstilo preko 150 odraslih slikarjev. Močno se je razvilo tudi literarno področje, saj se člani radi vračajo k svojemu vzorniku Josipu Jurčiču in s tem odkrivajo bogastvo literarne zapuščine. Skovale so se številne rime, tiste prave dozorele pa so našle prostor v pesniških zbirkah.

Del društva oziroma te lepe zgodbe so tudi najmlajši. V društvu se preizkušajo skoraj na vseh področjih, od glasbe, gledališča, likovnega ustvarjanja, plesa in giba ter arhitekture. Na tokratni jubilejni prireditvi so se predstavili z improvizacijo krajše predstave Pod medvedovim dežnikom.