Poklon rojaku Josipu Jurčiču

Kot že veleva tradicija smo se Muljavci ponovno zbrali na domu našega velikega pisatelja in se mu poklonili za njegov rojstni dan.

Na prireditvi Poklon rojaku smo mu tokrat izkazali čast na predvečer jubilejnega 25. Pohoda po Jurčičevi poti. Zbrali smo se na njegovem dvorišču. V prijetnem intimnem vzdušju mu je muljavski moški pevski zbor pod vodstvom Majde Adamič zapel dve pesmi, navzoče pa je nagovoril predsednik muljavskega kulturnega društva Igor Adamič. Spomnili smo se Jurčiča, ki s svojim delom in veliko osebnostjo še danes zaznamuje in povezuje kraj, pa tudi celotno občino. In ravno letos obeležujemo 150. obletnico, ko je Jurčič dobil svojo prvo službo kot pomočnik glavnega urednika časnika Slovenski narod. Na tem položaju pa je budil celotno slovensko narodno zavest.

Prireditev smo nadaljevali v Galeriji Kresnička, kjer je potekalo odprtje fotografske razstave ob 25-letnici Jurčičeve poti in ogled ilustracij z likovnega natečaja Deseti brat. Dela so pripravili učenci Osnovne šole Stična in njenih podružničnih šol, Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični in Vrtca Polžek Višnja Gora. Zbrane je nagovoril župan Dušan Strnad, ki je nekaterim posameznikom, društvom in Krajevni skupnosti Muljava, v zahvalo za ves trud pri organizaciji Jurčičevega pohoda in ohranjanju Jurčičevega izročila, izročil knjigo prvega slovenskega romana, Deseti brat.

V imenu društva Kresnička je knjigo prevzel Borut Lampret, v imenu KD Josip Jurčič Igor Adamič, v imenu KS Muljava Ivan Drobnič, za zavzeto delovanje od samega začetka pohoda po Jurčičevi poti pa je knjigo dobila Tatjana Lampret. Čestitamo.