Vabljeni na 25. Jurčičev pohod

Leto je naokoli in pred vrati je pohod po Jurčičevi poti, ki bo že tradicionalno potekal prvo soboto v marcu (3. marec 2018), s pričetkom med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru Višnje Gore.

Jubilejni pohod bomo pospremili z literarnim nagradnim kvizom, namiznim gledališčem v Krjavljevi koči, literarnim escape roomom za osnovnošolce, druženjem in nagradnim sebkanjem (selfiji) z literarnimi junaki iz romana Deseti brat, ki je tudi tema letošnjega pohoda.

Do Muljave se na 15 kilometrski poti, na kateri se udeležencem predstavita tako čudovita naravna kot tudi bogata kulturna dediščina, pohodnika vseskozi spremljajo Jurčičeva prizorišča iz njegovih literarnih stvaritev. Pot z Muljave nadaljujete do Krke.

Ob robu letošnjega Jurčičevega pohoda smo tudi letos pripravili vrsto spremljevalnih dejavnosti za vse starosti in različne okuse. Preverite, kaj bi bilo najbolj primerno za vas in za vaše bližnje. Zagotavljamo vam, da ne boste razočarani.:)

Pohodniki si ob poti lahko ogledajo številne zanimivosti. Kot že nekaj let doslej bodo za obiskovalce brezplačno odprti vsi kulturni in verski objekti ob poti. Ena od zanimivosti je zagotovo gotska cerkev Marijinega vnebovzetja na Muljavi iz prve polovice 15. stoletja s freskami Janeza Ljubljanskega in zlatim baročnim oltarjem. Cerkev je prvič omenjena v turjaškem urbarju iz leta 1463. Leta 1475 je doživela veliki turški napad, ki je prišel celo v legendo in literaturo (Jurčičev Jurij Kozjak). Med arheološkimi raziskavami so odkrili, da je bila prva cerkev na tem mestu majhna romanska zgradba s polkrožno apsido, ki so jo pozneje nadomestili z razmeroma dolgim gotskim prezbiterijem. Ta cerkev se je morala v 15. stoletju umakniti novi gotski zgradbi. Cerkev se je v jedru ohranila takšna, kot so jo sezidali v 15. stoletju: ima še izvirni dvopolni križnorebrasto obokan prezbiterij s sekundarnimi okni psevdogotskih oblik in prvotno ravno krito ladjo.

Več podrobnosti o Jurčičevi poti pa na tej povezavi >>

 

pohod4