Vreče hrvaškega tobaka raztresene po Ivančni Gorici

Marsikdo danes zjutraj ni mogel verjeti svojim očem, ko se je peljal na delovno mesto. Na poti med Muljavo in Ivančno Gorico so se pojavile večje vreče z napisi “TOBAK”. Prav tako so se nepridipravi lotili plakata letnega gledališča, kar pa jim ne zamerimo. Pravzaprav se zahvaljujemo za popestritev kreative.

Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo izvedeli, da je bil v vrečah hrvaški, kontrabantarski tobak, ki je v teh krajih strogo prepovedan s strani gosposke. Poznavalci razmer so nam zaupali, da nelegalni tobak čez Gorjance tihotapijo Hrvati. Za njihovega vodjo naj bi veljal Hudi Ivan. Pri tem nečednem početju pa naj bi sodeloval tudi Slovenec France Štivrnik, ki menda kaže našim južnim sosedom kozje stezice čez Gorjance.

Kot nam je še uspelo izvedeti, gre menda za prav donosno početje, ki pa je strogo prepovedano. Možje postave so neizprosni in ostro kaznujejo vsakega, ki ga zalotijo pri teh nečednih poslih.

PONOČI ZAJELI TIHOTAPCE

Menda so imeli cesarski možje precej dela minulo noč s preganjanjem tihotapcev. Le-tem so v naglici in begu pred puškami vreče tobaka padale iz rok kot s tekočega traku. Kot kaže, je bila tihotapska akcija zelo obsežna, saj so vreče tobaka ležale praktično povsod po Ivančni Gorici. Tu je le nekaj lokacij:

  • v krožnem križišču pri Hoferju,
  • ob igrišču,
  • pri Mercatorju,
  • v krožnem križišču Pri Frenku,
  • celo pred občinsko stavbo, kjer naj bi sledil finalni obračun, ko so se cesarski služabniki dokončno polastili nepridipravov in jih odpeljali na hladno (kar v tej vročini sicer ni prav nič narobe).

Kako koli, tihotapska mreža je razbita. Kako je potekala tihotapska pot s Hrvaške v Slovenijo, pa si lahko ogledate na nocojšnji premieri Jurčičevega Tihotapca v gledališču na prostem ob Jurčičevi domačiji.

Spodaj prilagamo nekaj dokaznega gradiva, ki so nam ga posredovali zaskrbljeni občani. Seveda smo člani Kulturnega društva Josip Jurčič Muljava hitro stopili v akcijo in z našim zvestim triciklom Trolijem poskrbeli, da nesnage ni več, v naši občini pa je zopet Prijetno in domače.

tihotapska akcije (7) tihotapska akcije (8) tihotapska akcije (6) tihotapska akcije (3)

tihotapska akcijetihotapska akcije (10) tihotapska akcije (11) tihotapska akcije (12) tihotapska akcije (13) tihotapska akcije (14) tihotapska akcije (15)

Kot ste verjetno domnevali, je akcija potekala z namenom promocije predstave Tihotapec.