Za nami premiera Rokovnjačev

Minuli konec tedna smo člani KD Josipa Jurčiča Muljava odigrali premiero in prvo ponovitev Rokovnjačev v Letnem gledališču.

Obiskovalci so si lahko ogledali odlični predstavi ob lepem vremenu v idiličnem gledališču pod zvezdami ob Jurčičevi domačiji. Predstava ni nikogar pustila ravnodušnega. Vtisi so bili odlični. Gledalci so bili navdušeni nad spektaklom, scenografijo, kostumi, konji, nad številčnostjo zasedbe ansambla, nad muljavsko govorico in tehnično dovršenostjo dogodka.

Kako so vstopnic? Klikni tu >>

Igralci smo gledalce skozi zgodbe zgodbe junakov tega romana popeljali v čas Napoleonovih vojn. Osrednja zgodba je tragična življenjska zgodba plemenitaša Ferdinanda Basaja, ki ga je sostanovalec obtožil tatvine, zato so ga kot nabornika vtaknili v vojake. Dezertira, kupi kmetijo, najde novo ljubezen, postane rokovnjaški poglavar in tako živi dvojno življenje. Ker je ponovno izdan, pobegne s Polonico na tuje. A gre kot francoski vojak na Rusko in tam tudi verjetno konča.

Gledalce popeljemo v čas, ko sta habsburška in Napoleonova vojska potrebovali nabornike, mlade fante, ki so se borili za tuje interese in ostali na bojiščih ali pa so se kot pohabljeni ljudje vrnili domov. To je čas, ko so kmetje kljub trdemu delu na kmetiji, komaj preživeli, saj so jih pestili visoki davki »fronki«. To je čas, ko so se mnogi uprli takemu stanju in postali odpadniki, rokovnjači. Je čas pričakovanih sprememb na bolje, hrepenenja po boljšem življenju, ki pa se znova sesuje ob vsaki naslednji vojni.

Ponovitve si lahko ogledate še 3 vikende, in sicer: 24. in 25. junija, 1., 2., 8. in 9. julija 2022, vedno ob 21. uri.

Kdo so bili rokovnjači? Odgovor tu >>