Na Muljavi 5.500 pohodnikov

Na letošnjem 24. pohodu po Jurčičevi poti iz Višnje Gore do Muljave je pohodnike spremljal kar sam Josip Jurčič. Na to, da hodijo po literarni pešpoti, so pohodnike večkrat spomnili namigi kozla Lisca, ki jim je pomagal pri reševanju literarnega kviza, pripravljenega na osrednjo temo letošnjega pohoda, znanega Jurčičevega dela Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Petnajst kilometrov dolga, razgibana in nezahtevna ter s soncem obsijana pot je pohodnike vodila mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih do Polževega ter mimo cerkvice Svetega Duha iz 15. stoletja, ki stoji na najvišji točki pohoda na 630 metrih nadmorske višine. Nekaj kilometrov pred Muljavo so pohodniki lahko pot po novi trasi nadaljevali do Krke, si ogledali Krško jamo z jezerom in izvir reke Krke ter pohod končali na Jurčičevi domačiji na Muljavi.

»Tu, kjer smo se zbrali, so se rodili junaki, ki še dandanes živijo v dramatiziranih predstavah v tem naravnem amfiteatru pod zvezdami in v mojem domačem narečju.« S temi besedami je zbrane pohodnike na zaključni prireditvi na Muljavi nagovoril lik Josipa Jurčiča, ki ga je upodobil predsednik Kulturnega društva Josip Jurčič Muljava, Igor Adamič.

Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je vse udeležence pohoda povabil tudi v druge pristne kulturne, etnografske in naravne kotičke v vseh dvanajstih krajih občine Ivančna Gorica, ki jih povezuje krožna pot Prijetno domače.

Prijetno popestritev zaključka poti so organizatorji v obliki Jurčičevih uric pravljic s karikaturistom v izvedbi Knjižnice Ivančna Gorica ter slikarsko delavnico pod mentorstvom slikarke Damijane Bijek, pripravili tudi za otroke. Otroci so na njej upodabljali podobe iz Jurčičeve pravljice Kozlovska sodba v Višnji Gori.

jurciceva pot18 jurciceva pot17 jurciceva pot16 jurciceva pot15 jurciceva pot14 jurciceva pot13 jurciceva pot11 jurciceva pot10 jurciceva pot9 jurciceva pot8 jurciceva pot7 jurciceva pot6 jurciceva pot5 jurciceva pot4 jurciceva pot3 jurciceva pot2 jurciceva pot1 jurciceva pot